Scholen
Outdoor en adventure in de Pyreneeën

Actieve kennismaking met een snufje cultuur.

Axat is een van de vele bergdorpjes in de Pyreneeën. Met zijn rivier en de bergen die er omheen liggen is het een prachtige uitvalsbasis om uitdagende buitensport activiteiten te doen. Hier kun je genieten van de mooie maar ook oude cultuur. In deze week zullen we kennis maken met twee verschillende buitensportactiviteiten en brengen we een bezoek aan de eeuwenoude vestigingsstad Carcassonne. Hier kun je kennis maken met gebouwen uit de middeleeuwen. Het unieke aan deze stad is dat de oude stadsmuren en kastelen nog helemaal intact zijn.

Periode

De actieve kennismakingsweek kan plaatsvinden in de maanden mei, juni en september en kan bijvoorbeeld 6 dagen duren met een vertrek op zondagavond en een thuiskomst op vrijdagavond.

Vervoer

Uitgaande van 46 leerlingen en 4 docenten wordt het vervoer per 50-persoons touringcar verzorgt.

Locatie

Axat ligt aan het begin van de machtige Pyreneeën. De omgeving van Axat is werkelijk schitterend! Het bestaat uit de uitgestrekte wijnvelden van de Cote du Languedoc, de vele ruïnes uit de tijd van de Katharen maar ook de steile bergtoppen en diepe kloven van de Gorges du Galamus en de Pierre Lyss. De omgeving leent zich zeer goed voor diverse outdooractiviteiten. U zult versteld staan van het natuurschoon dat hier allemaal is. Onze camping ligt naast de snelstromende rivier L’Aude.

Accommodatie

De leerlingen verblijven op camping Le Moulin du Pont d’Alies. Deze schaduwrijke camping ligt midden in de ruige Franse Pyreneeën. De rivier aan de ene kant en de bergen aan de andere kant. Op de camping vind je ruime sanitaire voorzieningen en er is een kantine waar men kan internetten. De camping ligt op zo’n 10 minuten lopen van het dorp.

De leerlingen slapen per 2 of 3 personen in een zogenaamde Piramide tent. De tenten staan gezellig bij elkaar. Daarnaast is er een kooktent aanwezig. Deze is uitgerust met een koelkast en twee keer een vierpits gasstel. Al het kookgerei is aanwezig en er staan tafels en banken.

Programma

De werkweek vindt plaats van zondag tot en met vrijdag. Het programma is opgebouwd uit de volgende activiteiten en excursie:

Zondagavond
Vertrek vanaf school

Maandag
Aankomst bij Chateau Puilaurens. Na een lunch maken we een bezichtiging in de oude burcht. Hierna zoeken de leerlingen hun weg via een fotospeurtocht naar de camping.

Dinsdag
Outdoorprogramma met 4 onderdelen: klimmen, canyoning, via ferrata en mountainbiken

Woensdag
Stedenbezoek Carcassonne

Donderdag
Vervolg van het Outdoorprogramma

Vrijdag
Vertrek in de loop van de ochtend en aankomst op school laat in de avond

Tijdens het outdoorprogramma op dinsdag en donderdag zal er gewerkt worden in 4 groepen.

Fotospeurtocht

Aan de hand van verschillende foto’s - gemaakt van herkenbare plaatsen in de omgeving - zoeken de leerlingen hun weg. De tocht loopt voornamelijk door het bos, via het dorp van Axat naar de camping.

Klimmen

De mooie rotswanden om ons heen lenen zich bij uitstek om te beklimmen. We hebben op een mooi plekje verschillende routes uitgezet zodat iedereen goed kan klimmen. Er zal geklommen worden in een toprope situatie, waarbij de leerlingen elkaar zekeren.

Canyoning

Bij canyoningen dalen we af door een kloof waar water doorheen stroomt. We lopen, springen, glijden en zwemmen door het water steeds dieper de kloof in. Tijdens onze tocht rijzen de wanden van de kloof z’n 200 meter boven ons uit. Nee, eenmaal erin is doorgaan tot het einde waar een uitstap is. Een activiteit die zeer de moeite waard is.

Via Ferrata

Via ferrata is Italiaans en betekent vrij vertaald in 'ijzeren weg'. Het is een tussenvorm van bergwandelen en klimmen. Bij via ferrata, ook wel klettersteig genoemd, is een route uitgezet met staalkabels, die in de rotsen vastgezet zijn. De staalkabels zijn in eerste instantie bedoeld voor de bergsporter om zich aan te zekeren. Naast de staalkabels komen er op moeilijkere en steilere passages andere elementen bij kijken, zoals trappen en stiften, bruggetjes en dergelijke. Door gebruik te maken van deze elementen kun je bij via ferrata bepaalde plekken bereiken die je bij bergwandelen zeker niet zou aandoen.

Stedenbezoek Carcassonne

Het 'land van de Katharen,' zo wordt deze streek ook wel genoemd. Dit komt van het volk de Katharen; zij hebben op veel verschillende plekken in de Pyreneeën burchten gebouwd. Carcassonne is nog een oude vestigingsstad. Deze stad is door de eeuwen heen blijven bestaan. De oude stad bestaat uit drie verschillende stadsmuren. Binnen de muren ligt het oude centrum met de verschillende kerken en koningsverblijven.

Natuurlijk kan het programma ook uitgebreid worden met activiteiten zoals speleologie en raften.

Begeleiding

U wordt begeleid door professionele instructeurs, begeleiders van Vos Outdoor.

Materialen

Alle benodigde materialen zijn inbegrepen in het beschreven programma.

Catering

Het eten gedurende de week is op basis van zelfverzorging. Gedurende de week worden de ingrediënten voor 4x ontbijt, 4x lunch en 4x een diner aangeleverd. De eerste maaltijd is de lunch op maandag en de laatste maaltijd is het ontbijt op vrijdag.
Tijdens het avondeten is er water en ranja aanwezig. De maaltijden tijdens de heen- en terugreis zijn niet inbegrepen.

Tijdsindicatie

Zondag - 20.00 uur
Gepland vertrek vanaf school

Maandag - 1200 uur
Verwachte aankomst bij chateau Puilaurens

12.00-14.00 uur
Lunch op locatie en bezichtiging Chateau Puilaurens

14.00-17.00 uur
Fotospeurtocht naar de camping en vervolgens richting van het kampement

Dinsdag - 09.00-17.00 uur
Outdoorprogramma met klimmen, canyoning, via ferrata, mountainbiken

Woensdag - 08.00-19.00 uur
Stedenbezoek aan Carcassonne

Donderdag - 09.00-17.00 uur
Vervolg outdoorprogramma

Vrijdag - 07:00 uur
Gepland vertrek vanuit Axat

23:00 uur
Verwachte aankomst op school

Verzekering

U bent verplicht een reisverzekering en ongevallen verzekering af te sluiten. Vos Outdoor heeft in samenwerking met de Cirkel Vakanties een speciale outdoor reisverzekering samengesteld waarbij rekening gehouden wordt met deelname aan alle mogelijke outdooractiviteiten.

Prijs werkweek

6-Daags Outdoor arrangement Axat in overleg. Neem hiervoor met ons contact op.

Eventuele uitbreidingen/toeslagen met stelposten:
Bezoek grotten € 32,00 per persoon
Raften€ 30,00 per persoon

De school dient een volledige naamlijst van alle deelnemers (naam, geboortedatum en geboorteplaats) aan te leveren. Dit op briefpapier van de school en ondertekent.

Alle aanbiedingen zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid.

Prijzen inclusief:

• Programma organisatie en uitvoering
• Begeleiding, instructie en materialen nodig voor de activiteiten
• Bezichtiging Chateau Puilaurens
• Eten als beschreven
• Verblijf in 2- of 3-persoons Piramide tenten
• Bij 46 betalende leerlingen zijn maximaal 4 docenten gratis
• BTW 0-tarief

Prijzen exclusief:

• Reisverzekering en ongevallen verzekering
• Borg € 50,00 per tent
• Dranken buiten, koffie, thee, melk en ranja
• Matje of luchtbed en slaapzak
• Bord, bestek, beker
• Eventuele entreegelden (tijdens excursie Carcasonne)
• Administratiekosten van € 25,00 per boeking
• Heen en terugreis